Архієпископ Феодосій звершив святкову Літургію у Каневі

28 серпня, коли вся повнота Православної Церкви відзначає Успіння Пресвятої Богородиці, Високопреосвященніший архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій звершив свій перший офіційний архіпастирський візит до Канева, де очолив урочистості на честь престольного свята місцевого Успенського собору. 

Зазначимо, що цей собор вважається не лише другою архієрейською кафедрою Черкасько-Канівської єпархії, але разом з тим є видатним історичним місцем, найстарішим храмом з часів Київської Русі, вік якого сягає майже 880 років. Храм був свідком важливих історичних подій від ХІІ століття до сьогодення, його історія пов’язана з іменами таких видатних подвижників, як святитель Димитрій Ростовський, святий преподобномученик Макарій Переяславський чудотворець.

– Цим візитом ми продовжуємо добру традицію, яку започаткував блаженної пам’яті спочилий митрополит Софроній, – сказав Владика Феодосій, звертаючись до численних парафіян, які прийшли на сьогоднішнє свято.

Зустріти Високопреосвященнішого архієпископа Феодосія і засвідчити йому свою особисту повагу прийшов міський голова Канева Ігор Ренькас – син видатного зодчого, який починав будівництво кафедрального Михайлівського собору в Черкасах, а також депутати міської та районної рад, відомі громадські діячі канівського краю.

Владика Феодосій очолив Божественну літургію. Йому співслужив вікарій Київської митрополії Високопреосвященніший Миколай, архієпископ Васильківський. Разом з архієреями служили клірики Канівського благочиння на чолі з протоієреєм Георгієм Почтовим.

Після євангельського читання Владика Миколай звернувся до парафіян з проповіддю про духовне значення події Успіння Пресвятої Богородиці як надію нашого спасіння у вічному житті.

За Божественною літургією була також виголошена молитва про припинення коронавірусної епідемії та Божої допомоги медпрацівникам, які знаходяться на передньому краї боротьби з небезпекою.

По завершенні Божественної літургії обидва архіпастирі очолили хресну ходу довкола собору з читанням Святого Письма та кропленням вірян свяченою водою.

Наприкінці на церковному подвір’ї відбувся молебень з благословенням учнів на новий навчальний рік. Владика Феодосій зазначив, що ця благочестива традиція молитовного напуття дітей на навчання буде продовжена і в майбутньому. З благословення Високопреосвященнішого Владики присутні учні отримали святі іконки із зображенням образу Пресвятої Богородиці.

Прес-служба Черкаської єпархії

Кількість переглядів: 18